MISSIE

Wij kiezen nadrukkelijk niet voor kortdurende ontwikkelingshulp van buitenaf, maar leggen de verantwoordelijkheid voor de verandering bij de Afghanen zelf. We trainen en coachen lokale gemeenschappen om zelf hun problemen aan te pakken. Hierbij staat eigenaarschap en een verandering in denken centraal. Immers, als de Afghanen op een nieuwe manier leren denken en doen, worden zij zelf de motor van de verandering. Duurzame verandering komt van binnenuit.

EIGENAARSCHAP

Wij kiezen er bewust voor om alleen samen te werken met Afghanen. Daarom houden we het Nederlandse hoofdkantoor met opzet zo klein mogelijk. We beschikken over een betrouwbaar Afghaans netwerk, in het land zelf, maar ook daarbuiten. Dit netwerk stelt ons in staat cultureel en politiek gevoelig te opereren. Ook de projecten en sociale ondernemingen worden geleid door betrouwbare, gepassioneerde Afghaanse managers met het hart op de juiste plaats.

TRAININGEN & ONDERWIJS

Binnen onze organisatie speelt onderwijs een belangrijke rol.
Vanuit het Cultural Impact Centre, de Village of Peace-centra en de community’s
verzorgen we trainingen en praktisch beroepsonderwijs.
Op dit moment bevat ons curriculum drie soorten trainingen.

VILLAGE OF PEACE-CENTRA

Verspreid door Afghanistan hebben we vier centra: in Bamiyan, Mazar-e Sharif, Kabul en Herat. Deze centra zijn de motor van Village of Peace in deze regio’s. Een centrum heeft drie belangrijke taken:

 1. Het opstarten en managen van projecten
  Onze projecten focussen op vijf vakgebieden: textiel, tuinbouw, veeteelt, bouw en handel. Voor deze vakgebieden werken de vijf centra actief met elkaar samen. Ze delen hun kennis, lenen ervaren medewerkers aan elkaar uit en denken met elkaar mee. Vanuit Nederland wordt ieder vakgebied ondersteund door een groep van experts en gespecialiseerde bedrijven.
 2. Het bieden van zorg
  Ieder centrum beschikt over een Care-team. Deze mensen verlenen medische zorg aan wie dat nodig heeft. Ze zijn de spil in het hulpprogramma voor weduwen en hun kinderen. Ook geeft het team voorlichting en verzorgen ze kleinschalig praktijkonderwijs.
 3. Het vestigen van community’s
  Ieder centrum start in zijn directe omgeving een of meerdere community’s. Dit zijn beschermde woongemeenschappen voor weduwen en wezen die het alleen niet redden.
  Meer over community’s

VoP centrum (c) Army Amber

SOCIALE ONDERNEMINGEN

We trainen en coachen de Afghanen om zelf hun problemen aan te pakken. Dit doen we onder meer door het opzetten van sociale ondernemingen. Wat is een sociale onderneming?

Net als een gewone onderneming, maakt een sociale onderneming winst. Het bedrijf draait zelfstandig en is niet afhankelijk van giften of subsidies. Winst maken is echter niet het hoofddoel. In een sociale onderneming staat de missie voorop: het aanpakken van een maatschappelijk probleem.

Deze vorm van niet-traditionele ontwikkelingshulp wordt geadviseerd door de Nederlandse regering met betrekking tot Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ook de huidige Afghaanse president Ghani geeft nadrukkelijk aan dat hulporganisaties alleen welkom zijn als ze een combinatie bieden van hulp, handel en investeringen.

Dankzij internet is de afstand tussen onze Afghaanse sociale ondernemingen en het Nederlandse hoofdkantoor heel klein. Dagelijks is er veelvuldig contact. Zo blijven de lijnen kort. Ook de boekhouding en administratie van alle projecten is via onze online portal goed te monitoren.

COMMUNITY’S & CARE

Naast de centra van Village of Peace, zijn er in iedere regio ook een of meer community’s. Zo’n community biedt een veilige plek voor weduwen en wezen om te wonen. Op het terrein zijn meerdere woonhuisjes, met daaromheen een boomgaard en groentetuin, voor kleinschalige veeteelt en tuinbouw. Zo kunnen de vrouwen zelf voorzien in hun eerste levensbehoeften en die van hun kinderen.
De dagelijkse leiding van een community is in handen van een Afghaans echtpaar. Daarnaast is er in iedere community een Care-team: zij bieden basale medische zorg, geven voorlichting en kleinschalig onderwijs.

De zorg voor weduwen en wezen verloopt via onze Afghaanse stichting (in oprichting). Deze stichting wordt financieel ondersteund door Afghaanse donateurs. Vanuit Nederland helpen we mee middels een sponsorprogramma. Voor een vast bedrag per maand geef je een wees onderdak, goed eten en onderwijs. En dat niet alleen: je helpt ook de weduwe die de zorg voor deze kinderen op zich neemt. Zij krijgt een baan in een van de sociale ondernemingen van Village of Peace.

Meer over het sponsorprogramma voor Weduwen en wezen

Ja, ik help mee

Vrouw en kind

CONTACT

Adres

Eksterlaan 1
2026 XA Haarlem
The Netherlands
+31 (0)23 53 70 100
info@villageofpeace.org

Postadres

Postbus 2016
1990 AA Velserbroek
Nederland

Financiële gegevens

Algemene bankrekening:
IBAN NL85 ABNA 0547 3815 73
BIC (Swift) code bank: ABNANL2A
Village of Peace, Haarlem

Bankrekening weduwen en wezen:
IBAN NL50 INGB 0007 8026 73
BIC (Swift) code bank: INGBNL2A
Village of Peace, Haarlem

RSIN-number
854445328

KvK-number
61685739

Route