Leren sparen kan levensveranderend zijn

Esin is de enige kostwinner in haar familie. Ze heeft zes kinderen. Naast dat ze voor haar kinderen zorgt, werkt ze in de tuin bij mensen in haar omgeving. Daar oogst ze bijvoorbeeld amandelen, perzik en katoen. Van het geld dat ze daar verdient kan ze haar dagelijkse kosten betalen en eten kopen voor haar kinderen.

Toen ze deelnam aan ons High Diversity Gardening programma heeft ze vier kippen ontvangen en geleerd om zelf groenten te verbouwen. Ze heeft haar voedingspatroon aangepast om meer groenten te eten en minder suiker, olie en zout te gebruiken. Met dit nieuwe patroon bespaart ze eten en geld.

Met het geld wat ze heeft gespaard kon ze winterkleren kopen voor haar kinderen. Door de eieren van de kippen te verkopen verdiende ze nog wat extra geld. Hiermee kon ze een middel kopen om haar pijnlijke voeten te genezen.

Ze vertelt zelf: “Ik heb door jullie lessen geleerd dat sparen belangrijk is, omdat ik met mijn gespaarde geld mijn problemen zelf kon oplossen.”