NAAIATELIER

Het probleem

De status en de rechten van Afghaanse vrouwen en meisjes zijn bijzonder fragiel. Veel vrouwen mogen niet zelfstandig het huis uit, waardoor het hebben van een baan vaak onmogelijk is.
De werkeloosheid is hoog en neemt nog steeds verder toe. Er is een groot gebrek aan werk en inkomen. Veel mensen leven onder de armoedegrens.

Het project

Een naaiatelier dat kleding op bestelling maakt en levert aan particulieren of winkels. In het atelier werken tien vrouwen, vanuit hun eigen huis. Het project zorgt voor de acquisitie en coördinatie van naai-opdrachten, de aankoop van materialen, de naaimachines en alle andere benodigde apparatuur en gereedschappen. Ook moeten alle vrouwen deelnemen aan de trainingen.

Het project gaat van start met een trainingsperiode, gegeven door een geschoolde kleermaker. Hierin worden de vaardigheden van de vrouwen getest en vergroot. Ze leren het ontwerpen, knippen en naaien van jurken en kleding. Daarna kunnen ze aan de slag met opdrachten. De projectmanager coacht, stuurt bij en helpt de vrouwen indien nodig.

Na twee jaar zijn de vrouwen bekwaam om hun eigen naaiatelier te runnen. Het geïnvesteerde geld wordt terugbetaald aan de projectorganisatie, zodat het weer gebruikt kan worden voor een ander project voor kwetsbare werkzoekende vrouwen.

Locatie

Dit project vindt plaats in Kabul.