Broedkuikens – in oprichting

Deze sociale onderneming richt zich op het opkweken van broedkuikens tot moederkippen. In Afghanistan is er grote vraag naar broedkippen van goede kwaliteit. Veel kippen die op de markt te koop zijn lijden aan een slechte gezondheid. De oorzaak hiervan is vaak inferieur voer of genetische problemen door verkeerde fok.

Het probleem

Veel Afghanen op het platteland houden zelf kippen. Ze gebruiken ze voor voedsel of extra verdiensten. Echter, de opbrengst van de eieren en de kippen/haantjes is zeer laag. Oorzaken van deze lage productie zijn:

  • Gebrek aan goed voer
  • Slechte gezondheid van de kippen
  • Genetische problemen door verkeerde fok

Vanuit de overheid komt er steeds meer hulp voor kleine boeren om de kwaliteit van de inheemse kippen te verbeteren of te herstellen. Zo wordt er voorlichting gegeven over het houden van kippen, het bestrijden van ziektes en de verschillen tussen de verschillende rassen. Er is echter een groot nadeel: de lokale boeren hebben slecht toegang tot goede broedeieren, de juiste kippenrassen en goede materialen om de kippen gezond te houden. Op dit moment worden daarom veel eieren geïmporteerd vanuit Pakistan.

Opzet broedkippenbedrijf

De sociale onderneming wil het gebrek aan goede broedeieren aanpakken, door eieren/broedkippen te leveren met goede genetische kwaliteiten en die zich goed kunnen redden in het Afghaanse klimaat.
Deze eieren worden te koop aangeboden aan de lokale boeren, zodat ze zelf weer kippen kunnen gaan houden en/of fokken met een goede opbrengst.
Om ervoor te zorgen dat de sociale onderneming ook winst gaat opleveren, zullen we niet alleen broedeieren leveren aan lokale boeren. Het bedrijf produceert en verkoopt de volgende producten:
• Broedeieren
• Eieren (bedoeld voor consumptie, via verkoop op de markt)
• Jonge kippen van een maand oud (bedoeld om te houden voor eierproductie, daarna voor consumptie).
• Natuurlijke mest, als grondverbeteraar.
De sociale onderneming wordt geleid door een ervaren kippenboer. De dagelijkse zorg voor de kippen is in handen van circa vijf vrouwen en mannen uit de doelgroep.

Partnership

Voor de opbouw van de onderneming en advies voor het juiste kippenras werken wij samen met het Poultry Expertise Centre in Barneveld. Binnen het Poultry Expertise Centre wordt expertise van het onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven gebundeld en benut voor het opleiden van ondernemers en medewerkers die werkzaam zijn in de pluimveesector (nationaal en internationaal).

Planning

Deze sociale onderneming is nog in oprichting. De planning is dat het bedrijf halverwege 2018 volledig in bedrijf is.