Weinig kennis en een slechte gezondheid

Een hele familie gezonder door één getrainde moeder

Karimah is een van onze actieve deelnemers. Ze is altijd aanwezig in de klas. Karimah vertelt: “Ik heb een grote familie en ik ben erg blij dat ik me heb aangesloten bij het voedselzekerheidprogramma.” Ze vertelt dat ze vóór dit programma veel economische problemen had en hetzelfde eenvoudige voedsel at: “Als ik het geld had, waren de winkels alsnog heel ver van ons dorp, ik moest 100 Afghanis betalen voor een taxi om voor 20 Afghanis groenten en fruit te kopen. Vanwege dit probleem aten we geen groenten. Ik was toen nog niet bewust van de voordelen van het eten van groenten. Ik heb twee getrouwde zonen en tweekleinkinderen en die wonen allemaal bij mij. Ze werden met de dag zwakker. Ook met mij ging het niet goed,ik had een hoog gehalte bloedvet. Ik wist niet wat de reden was voor onze slechte gezondheid. Na het volgen van dit programma heb ik veel geleerd over mijn gezondheid en hoeik mijn slechte financiële situatie kan veranderen. Ik leerde over bloedarmoede en manieren om het te voorkomen, ik leerde hoe ik kan besparen op huishoudelijke uitgaven en hoeik gezond voedsel moet bereiden, rijk aan vitamine.

Na elke les ging ik zelf thuis op mijn percelen werken. Ik had een groot land dat nutteloos leek, maar dit jaar kreeg ik een goed inkomen van dit land. Ik kweek spinazie en aardbeien en we eten het allemaal. Nukan ik elke dag groenten gebruiken tijdens het koken. En ook zijn er altijd verse tomaten beschikbaar. We gebruiken elke dag wat uien en we gebruiken aardbeien om de dag.

Eerst dacht ik alleen maar aan het genezen van bloedarmoede, maar gelukkig hadden we ook demogelijkheid om het Coronavirus te bestrijden. Mijn dochter leed aan het covid-19 virus maar ze kon weer herstellen door een gezond voedingspatroon. Ik had geld gespaard en kon zuurstof kopen. Ikheb mijn dochter in quarantaine geplaatst in een kamer en alle benodigdheden verstrekt.Omdat ik niet veel benodigdheden had om te desinfecteren was de enige manier om ons huisschoon te maken met ui en Espand (kleine zaden die worden gebruikt om rook te verspreiden dieantibacterieel en antivirussen is). Ik gaf alle aardbeien aan mijn dochter zodat ze snel zou herstellen. Ik was erg blij om alles op mijn stuk grond te hebben en het bespaarde mij veel geld. Als ik deze moestuin niet inmijn tuin had, had ik geen geld gehad om voor mijn dochter te zorgen en wasik haar misschien wel kwijtgeraakt.

En godzijdank gaat het goed en hebben we tomaat, koriander en pompoen en spinazie voor dezaden en ik dank deze organisatie voor het feit dat ze zo vriendelijk en behulpzaam zijn.