Levensveranderende training

Het verhaal van Sadia

Mei 2022 – Met het High Diversity Gardening project worden deelnemers getraind in het slim en duurzaam moestuineren in hun tuin. Verder leren deelnemers hoe gezonde voeding bijdraagt aan een gezond lichaam. Daarbij krijgen ze tips hoe ze hun financiele situatie kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door overschot op de markt te verkopen. Het project heeft dit jaar ongeveer 200 deelnemers.

Sadia was een van onze deelnemers van 2020. Ze heeft vier kinderen onder de 18 jaar. Ze vertelt haar verhaal: “Voordat ik deelnam aan het project, wist ik niet hoe we konden moestuinieren en hoe we gezond voedsel moesten koken. Ik wist bijvoorbeeld niet hoe ik spinazie moest koken en ik wist niet hoe het nuttig is voor onze gezondheid of ons lichaam. Ik dacht altijd alleen aan vlees, rijst en vettig voedsel als eten. Maar nu begrijp ik dat groenten het risico op hartaandoeningen en beroertes verminderen, sommige soorten kanker voorkomen, het risico op oog- en spijsverteringsproblemen verlagen en een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel, wat kan helpen om een gezonde eetlust te hebben.

Nadat we middelen en zaden van groenten hadden gekregen en we werden getraind hoe we groenten moeten verbouwen, veranderde ons leven veel. De begeleiding maakt mij tot een sterke vrouw en ik werk in mijn eigen tuin waar mijn kinderen en ik de groenten van gebruiken. Ik herinner me de dagen dat ik geen geld had om boeken en schriften voor mijn kinderen te kopen, maar ik verkoop wat extra groenten om deze dingen aan mijn kinderen te kunnen geven. Nu we meer groenten eten worden mijn kinderen gezonder en sterker dan voorheen, kunnen ze hun lessen beter onthouden en wordt hun huid ook helder. Veel dank aan het team van Village of Peace die werken aan het vergroten van de kennis van vrouwen en het bestrijden van ondervoeding en bloedarmoede in gezinnen.”