fbpx

HULP IN TIJDEN VAN CORONA

Vrijdag 1 mei 2020 – Terwijl wij hier in Nederland vanuit lockdown ons werk doen, zijn onze Afghaanse collega’s druk met het verspreiden van de eerste voedselpakketten. Hier zie je hoe de pakketten worden verdeeld in het vluchtelingenkamp in de buurt van Kabul, in het Deh Sabz-district.

Deze plek ligt op circa 1,5 uur rijden vanaf Kabul. Hier ‘wonen’ zo’n 5000-6000 vluchtelingen. Op de vlucht vanuit Iran of op de vlucht voor armoede, op zoek naar werk in de stad.

Inkopen doen

Op de foto zie je het winkeltje in het vluchtelingenkamp. De teammanager van ons centrum in Kabul vertelt: “In dit winkeltje hebben we alle basisproducten voor de voedselpakketten gekocht. Denk aan rijst, bloem, olie, bonen, kikkererwten en thee. We hebben de lijsten aan de eigenaar gegeven en hem alles laten bestellen. Zo heeft hij er ook nog profijt van. In een pakket zit genoeg om een familie van zeven mensen een maand lang van eten te voorzien.”

De lijsten en de distributie van de pakketten gaat in nauw overleg met de lokale overheid. Zo weten we zeker dat de juiste families een pakket krijgen en dat alles eerlijk wordt verdeeld.

NY Times
Wil je meer weten over de situatie in Afghanistan in deze tijden van corona? De NY Times publiceerde hierover de afgelopen week een zeer goed achtergrondartikel. Het vertelt hoe complex de situatie is, niet alleen door het coronavirus, maar ook door chaotische overheid (twee presidenten die beiden een eigen regeringen hebben ingesteld), de Taliban (die doorgaat met aanslagen en weigert een staakt-het-vuren in te lassen), het gebrek aan medische middelen en artsen (er zijn wel beademingsapparaten, maar niemand weet hoe ze werken) en de enorme stroom vluchtelingen die leven onder slechte omstandigheden. Kortom, verplicht leesvoer voor wie meer wil weten. Of kijkvoer, want de foto’s vertellen eigenlijk al genoeg.

Help je ook mee?
Mocht je na het lezen van dit artikel iets willen doen: onze actie voor noodhulp aan Afghanistan loopt nog steeds: Villageofpeace.org/buildup/. Veel Afghanen die gevlucht waren naar Iran keren weer terug naar huis. Veel van hen zijn besmet met het coronavirus, dat zich in Iran razendsnel heeft verspreid. Zij komen terecht in vluchtelingenkampen en leven onder slechte omstandigheden. Daarom willen nu zorg bieden waar dat het hardst nodig is. Van alle donaties kopen onze teams ter plekke voedselpakketten voor de mensen die dat het hardst nodig hebben.

Ondertussen helpen en coachen we Afghanen bij de opbouw van hun land. Dat doen we al sinds 2014 en dat werk gaan we zeker niet stoppen. De sociale ondernemingen zijn nog steeds in bedrijf en het communitycentrum voor weduwen en wezen mocht gelukkig ook gewoon open blijven. Mocht je willen investeren in de toekomst van Afghanistan, dan is je bijdrage meer dan welkom op Villageofpeace.org/doneer.

Deel dit bericht

2021-03-30T11:07:55+02:00mei 4th, 2020|
Ga naar de bovenkant