Renovatie Sarpanah

Sarpanah wordt het eerste community centrum van Village of Peace. Deze community zal halverwege 2018 van start gaan en het eerste jaar draaien als pilot.

In 2017 werden we eigenaar van een gebouwencomplex in de buurt van Bamiyan. We kregen het gebouw via een schenking van een oudere dame die hier vanuit jarenlang lepra-patiënten heeft verzorgd. Door jarenlange leegstand en slecht onderhoud bevond het complex zich in vervallen staat.
Omdat de ligging en de opzet van het gebouw bijzonder geschikt zijn voor onze plannen, is besloten alles grondig te renoveren. Naast het hoofdgebouw zullen we zelf ook nog een vijftal kleine huisjes bouwen als woonruimte voor de weduwen en wezen. In een andere oud bijgebouw zal na renovatie een medische eerstehulppost worden gehuisvest.

Bij de renovatie is gebruik gemaakt van lokale bouwmaterialen en werklui. De stijl in bouw en renovatie, als ook de indeling vanbinnen, sluit naadloos aan op de Afghaanse cultuur.

Een community is een veilige plek voor weduwen en wezen om te wonen. Op het terrein bevinden zich meerdere woonhuisjes, met daaromheen een boomgaard en groentetuin, voor kleinschalige veeteelt en tuinbouw. Zo kunnen de vrouwen zelf voorzien in hun eerste levensbehoeften en die van hun kinderen.
De dagelijkse leiding van een community is in handen van een Afghaans echtpaar. Daarnaast is er in iedere community een Care-team: zij bieden basale medische zorg, geven voorlichting en kleinschalig onderwijs.