Training voor beginnende ondernemers
Steun voor Afghaanse ondernemers
Village of Peace biedt ondersteuning aan Afghaanse gezinnen en lokale ondernemers door middel van het Business Programma. Het project is gericht op het helpen van Afghanen die hun eigen bedrijfje willen opzetten, vooral op het gebied van voedselvoorziening, om zo zelfredzaam te worden en economische stabiliteit te bereiken.
Gezondheidsproblemen door ondervoeding
In Afghanistan kampt meer dan de helft van de bevolking met voedselonzekerheid en ondervoeding. Veel Afghanen zijn afhankelijk van noodhulp, wat hen kwetsbaar maakt als deze hulp wegvalt. Daarnaast is er een gebrek aan toegang tot voldoende en betaalbare voedingsmiddelen, wat leidt tot gezondheidsproblemen en economische stagnatie.

Duurzame verandering door ondernemerschap
Village of Peace gelooft in de kracht van sociaal ondernemerschap als een duurzame oplossing voor armoede en voedselonzekerheid. Door Afghanen de kans te geven zelf een bedrijfje te starten en voedselzekerheid te verbeteren, wordt afhankelijkheid verminderd en kunnen gemeenschappen sterker en veerkrachtiger worden. Dit programma past binnen de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals / SDG’s) en draagt bij aan langdurige verandering.
Ondernemerschap: een unieke aanpak
Het Business Programma biedt een combinatie van training, coaching en startkapitaal. Deelnemers krijgen praktische trainingen over ondernemen en voedselzekerheid, ondersteund door ervaren coaches die hen helpen bij het opzetten van een bedrijf. Ze ontvangen ook een eenmalig startkapitaal om bijvoorbeeld een groentetuin, bakkerij, of buurtwinkel te beginnen. Door een netwerk op te bouwen tussen deze ondernemers creëert Village of Peace een lokaal ‘ecosysteem’ van voedselzekerheid en zelfredzaamheid.

Starten met een plan
In onze trainingen leren beginnende ondernemers hoe zij een eenvoudig maar effectief businessplan opstellen, zodat hun idee een stevige basis krijgt om te groeien.

Praktische vaardigheden
Van boekhouding tot voorraadbeheer – deelnemers ontwikkelen direct toepasbare vaardigheden die hun onderneming helpen duurzaam te draaien.

Netwerk en begeleiding
Door samen te leren en ervaringen uit te wisselen, bouwen ondernemers aan een netwerk én krijgen zij coaching die hen stap voor stap vooruithelpt.

Abed kreeg via Village of Peace de kans om een klein groentebedrijf op te starten..
“Met de training en het startkapitaal kon ik eindelijk mijn eigen onderneming beginnen,” vertelt hij. “Nu kan ik mijn familie zelf onderhouden en werk ik aan een betere toekomst. Het geeft me trots en hoop.”
ONZE AANPAK
Sinds 2014 traint Village of Peace Afghanen om hun land op te bouwen. Onze aanpak is holistisch. Vanzelfsprekend voorzien we in eten, medische zorg en onderdak waar nodig, maar de focus ligt op onderwijs, voorlichting, het verbouwen van voedsel en het vinden van een baan. Ons streven: voor alle alleenstaande vrouwen en hun kinderen een gezond en zelfstandig bestaan.
Wetenschappelijke onderbouwing van impact
Om onze trainingen en projecten zo goed mogelijk af te stemmen op de locale situatie en de doelgroep werken we nauw samen met Wageningen University & Research (WUR) en SEEDS Afghanistan. Op basis van wetenschappelijk onderzoek meten zij de effectiviteit en impact van onze programma’s en geven zij adviezen voor mogelijke verbeteringen. Zo werken we samen aan duurzame impact op voedselzekerheid en levenskwaliteit in Afghanistan.
Waarom Village of Peace?
In plaats van tijdelijke noodhulp zet Village of Peace in op sociaal ondernemerschap, waarbij lokale Afghanen zelfredzaam worden en onafhankelijk van externe hulp hun eigen inkomsten kunnen genereren. Door middel van trainingen, coaching, en startkapitaal, creëert het project blijvende economische groei binnen gemeenschappen en verbetert het de toegang tot gezonde voeding. Sponsors dragen hiermee bij aan structurele verandering die zowel families als hele gemeenschappen vooruit helpt, wat in lijn is met de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).
“Geef hoop en bouw mee aan een toekomst waar kwetsbare Afghanen kunnen werken aan zelfredzaamheid.”
Vanuit ondervoeding naar zelfredzaamheid

In Afghanistan staan weduwen en wezen aan de onderkant van de samenleving. Het is voor hen een dagelijkse strijd om aan eten te komen, met ondervoeding als gevolg. Wij helpen deze vrouwen verandering te brengen in hun situatie. Vaak betekent dat eerst: noodhulp.

Daarna trainen we hen middels praktijkonderwijs en helpen we ze een voedselzeker bestaan op te bouwen.

Zo werken ze zelf aan hun zelfredzaamheid en kunnen ze weer hun plek in de Afghaanse maatschappij innemen. Voedselzekerheid is de springplank naar een gezond en zelfstandig bestaan. Voor de weduwe en haar kinderen, maar ook voor haar directe netwerk. Zo maakt zij uiteindelijk lokaal een verschil.