Moestuinieren voor zelfredzaamheid


High Diversity Gardening: moestuinieren met resultaat

Village of Peace biedt een combinatie van noodhulp en trainingen. In dit High Diversity Gardening (HDG)-programma leren vrouwen zelf voedsel te verbouwen. Ook volgen zij interactieve trainingen over gezonde voeding en hygiëne. Hierdoor bouwen zij op een duurzame manier aan hun eigen voedselzekerheid.

Zelfredzaamheid voor alleenstaande moeders

Village of Peace helpt kwetsbare gemeenschappen in Afghanistan, met als focus alleenstaande vrouwen en hun gezinnen. Dit project ondersteunt deze groepen in hun strijd tegen ondervoeding door hen te trainen en te begeleiden naar een duurzaam en zelfredzaam leven.

Voedselonzekerheid en ondervoeding in Afghanistan

In Afghanistan lijden veel gezinnen aan voedselonzekerheid en ondervoeding, veroorzaakt door aanhoudende armoede en beperkte toegang tot middelen. Alleenstaande vrouwen en hun kinderen behoren tot de kwetsbaarste groepen, en gebrek aan goede voeding leidt tot ernstige gezondheidsproblemen en ondermijnt hun toekomstkansen.

Van noodhulp naar zelfredzaamheid

Village of Peace streeft naar duurzame oplossingen om ondervoeding structureel aan te pakken. In plaats van tijdelijke noodhulp te verlenen, richt het project zich op het versterken van zelfredzaamheid, zodat Afghanen zelfstandig kunnen bouwen aan een gezonde en stabiele toekomst. Deze aanpak voorkomt afhankelijkheid en sluit aan bij internationale duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals / SDG’s), namelijk SDG’s 1, 2, 3, 5, 10, 11, en 17.

Uitdelen benodigdheden

Naast interactieve training ontvangen de vrouwen een starterspakket om met moestuinieren aan de slag te gaan.

Interactieve trainingen

Veel van de deelnemers zijn niet geletterd. De interactieve training is hier op afgestemd.

Moestuinieren aan huis

Veel vrouwen hebben zelf al een stukje grond bij hun huis. Zo brengen ze het geleerde meteen in de praktijk.

Doneer en steun alleenstaande vrouwen

Abed, de oudste zoon in zijn gezin, vertelt:

“Na het overlijden van mijn vader kon ik niet langer naar school. Via Village of Peace kreeg ik zaden, mest en gereedschap om op ons land te werken. Met de training die ik ontving, kan ik mijn familie nu voorzien van voedsel en kunnen we werken aan een toekomst zonder afhankelijkheid.”

ONZE AANPAK

Onze aanpak is holistisch. Vanzelfsprekend voorzien we in eten, medische zorg en onderdak waar nodig, maar de focus ligt op onderwijs, voorlichting, het verbouwen van voedsel en het vinden van een baan. Zo werken de weduwen zelf aan een betere toekomst, ook voor hun kinderen.

Wetenschappelijke onderbouwing van impact

Om onze trainingen en projecten zo goed mogelijk af te stemmen op de locale situatie en de doelgroep werken we nauw samen met Wageningen University & Research (WUR) en SEEDS Afghanistan. Op basis van wetenschappelijk onderzoek meten zij de effectiviteit en impact van onze programma’s en geven zij adviezen voor mogelijke verbeteringen. Zo werken we samen aan duurzame impact op voedselzekerheid en levenskwaliteit in Afghanistan.


Waarom Village of Peace?

Dit project in Afghanistan bevordert voedselzekerheid, gezondheid en economische stabiliteit op de lange termijn, en sluit aan bij internationale doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Als donateur maak je een directe impact op levens van mensen en help je bij het doorbreken van de vicieuze cirkel van armoede en ondervoeding in een van de moeilijkste regio’s ter wereld.

“Geef hoop en bouw mee aan een toekomst waar kwetsbare Afghanen kunnen werken aan zelfredzaamheid.”