fbpx

EIGENAARSCHAP

1 september 2018 – In mei hadden we zelf de eer Rula Ghani te ontmoeten en haar meer over ons werk en visie te vertellen. Toen waren we al flink onder de indruk van deze vrouw. Recent lazen we dit interview van Bright Magazine met de First Lady van Afghanistan. Interessant leesvoer!

Rula Ghani is niet een doorsnee First Lady. En ze is ook geen doorsnee Afghaanse vrouw. Dat blijkt ook wel uit de uitspraken die ze doet tijdens het interview van Bright Magazine. Een van de dingen waarover ze spreekt is de contraproductieve rol die ngo’s – al dan niet bedoeld – spelen. We hebben een klein stukje uit het interview vertaald.

Bright: U heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de hulpsector in Afghanistan. Wat zou er volgens u moeten veranderen in de manier waarop NGO’s in Afghanistan opereren?

Rula Ghani: “Het is een systematische fout. (…) Lokale ngo’s zijn gebouwd op een systeem van financiering dat project specifiek is: buitenlandse donoren geven hen geld, maar zodra het project voorbij is, gaan ze weer terug naar hun donoren om te bedelen voor nog meer geld.”

“Daarbij komt dat hun werk afhangt van wat de donoren interessant vinden. Soms betekent dit dat ze hun focus aanpassen. Dan gaan ze bijvoorbeeld van landbouw over naar gezondheid, en stappen ze een paar jaar later weer over naar onderwijs.
Het is geen erg gezond systeem en je het levert niet per se goede resultaten op. De onzekerheid over waar en wanneer het volgende project is, biedt geen goed fundament voor groei – ze kunnen geen duurzame instellingen opzetten die blijvend zijn, omdat ze afhankelijk zijn (geworden) van de grillen van externe geldstromen.”

“Ik vertel dit ook aan alle ngo’s die bij mij op bezoek komen; dat ze hun geld alleen moeten uitgeven aan het bouwen van duurzame instellingen. Dit buitenlandse geld zal hier niet voor altijd zijn, op een gegeven moment zal het verdwijnen.”

“Weet je wat deze vorm van goed bedoelde hulp heeft gedaan met de oudere generaties in Afghanistan? Ze zijn volkomen afhankelijk geworden van het buitenlandse geld. Het heeft hun creativiteit en hun gevoel voor initiatief gedood.”

Klik hier voor het complete interview (op de site van Bright Magazine).

Wat vindt Village of Peace?
Wij herkennen de problematiek die wordt beschreven in het interview. Op veel plekken in Afghanistan vind je verlaten projecten en sporen van buitenlandse goedbedoelde hulp. Dat is dan ook de reden dat wij het anders aanpakken. Natuurlijk helpen wij – met het opzetten van nieuwe projecten, training en onderwijs, het meedenken over businessplannen, het zoeken naar financieringsmogelijkheden, het coachen van de managers on the job, et cetera – maar de Afghanen zijn zelf verantwoordelijk. Zij moeten het zelf doen. Het is hun eigen (business)project – zij zijn letterlijk de eigenaar. Als zij eigenaarschap laten zien, weten we dat de projecten blijven.

Meer weten over onze aanpak in Afghanistan of ben je geïnteresseerd in een van de projecten? Mail dan naar info@villageofpeace.org.

Wil je ons werk graag steunen? Dat mag natuurlijk ook!

Deel dit bericht

2018-09-14T14:24:28+02:00september 1st, 2018|
Ga naar de bovenkant